Σχέσεις

Θέλεις συμβουλές για σχέσεις μεταξύ εφήβων; Αυτή η σελίδα εξετάζει κάποια από τα πιο κοινά θέματα τα οποία απασχολούν τους εφήβους όσον αφορά στις σχέσεις και με τη σημασία του να μιλάει κανείς για τα συναισθήματά του.

Με ελκύει κάποιος

Το να σε ελκύει μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά μπορεί και να σου προκαλεί κάποιο άγχος, να αναρωτιέσαι αν αυτός/ή νιώθει το ίδιο για σένα. Αν του/της ζητήσεις να βγείτε και αρνηθεί, μπορεί να αισθανθείς ότι σε απορρίπτει. Μπορεί να ανησυχείς ότι αν οι άλλοι μάθουν ποιος/ποια σε ενδιαφέρει μπορεί να σε πειράζουν για αυτό. Μερικοί ανησυχούν τόσο πολύ για αυτό, ώστε δεν τους είναι εύκολο να ξεκινήσουν κάτι.

Της/του αρέσω; - Ενδιαφέρεται; - Πως θα το καταλάβω;

Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλοί – δεν υπάρχει, όμως, μια απλή απάντηση. Μπορείς πάντα να προσπαθήσεις να του/της ζητήσεις να βγείτε μαζί – είναι ο μόνος τρόπος για να το μάθεις.

Ζητάω από κάποιον να βγούμε έξω - αρχίζω

Πολλοί το βρίσκουν πολύ δύσκολο – πως ζητάω από κάποιον να βγούμε; Δεν υπάρχει απλή απάντηση ούτε για αυτό, αλλά αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι «αν δεν ρωτήσεις, δεν θα μάθεις». Στο κάτω κάτω, ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Να πει «όχι». Ε, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Και πο ξέρεις, μπορεί να πει και «ναι». Δεν θα μάθεις αν δεν ρωτήσεις. Ούτως ή άλλως, ακόμα και αν πει «όχι» στην αρχή, μπορεί αργότερα να πει «ναι» - τώρα που ξέρει ότι ενδιαφέρεσαι, μπορεί απλώς να χρειάζεται κάποιο χρόνο να το σκεφτεί.
Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις είναι να τον/την γνωρίσεις και να γίνετε φίλοι στην αρχή και από κει να δεις πως αυτό θα εξελιχθεί!
Δεν υπάρχει κάποια πρακτική συνταγή για το πώς να ζητήσεις σε κάποιον να βγείτε. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πάντως, να μερικά χρήσιμα πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε:
• Το να ζητήσεις σε κάποιον να βγείτε είναι κολακευτικό. Είναι κάτι που λογικά θα τον/την ευχαριστήσει, αν και μπορεί να τον/την ξαφνιάσει
• Καλύτερα είναι να είστε μόνοι σας όταν του/της το ζητήσεις – συχνά είναι πιο δύσκολο με άλλους ανθρώπους γύρω.
• Προσπάθησε να τον/την γνωρίσεις λίγο πρώτα.
• Προσπάθησε να χαλαρώσεις!
• Μερικές φορές, πρέπει απλώς να το πεις: «θέλεις να βγούμε»;
• Αν πει «ναι» - τέλεια!!!
• Αν πει «όχι» - ε, θα πρέπει να το σεβαστείς. Θυμήσου ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι για την αξία σου σαν άτομο.
• Υπάρχει κάποιος εκεί έξω για τον καθένα μας!
Αντί να το ζητήσεις άμεσα «θέλεις να βγεις έξω μαζί μου;», ρώτα τον/την κάτι σαν «θέλεις να πάμε για φαγητό;», «θες να δούμε την ταινία….;». Μπορεί να είναι λιγότερο απότομο για το άτομο από το οποίο θα το ζητήσεις.

Βγαίνω έξω με κάποιον – έχω κάποια σχέση

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σχέσεων, από το «φίλοι με πλεονεκτήματα» μέχρι το γάμο! Κάθε σχέση είναι διαφορετική, αλλά συνήθως όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο – όταν είσαι με κάποιον σημαίνει ότι και εσένα σου αρέσει αυτός/ή και εσύ αρέσεις σε αυτόν/ή περισσότερο από κάποιον/α άλλον/η.
Οι περισσότερες σχέσεις είναι μονογαμικές – πράγμα που σημαίνει ότι όσο καιρό είστε μαζί, θα έχετε σεξουαλικές σχέσεις μόνο μεταξύ σας. Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι είναι πιο δύσκολο να κολλήσετε κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια (με την προϋπόθεση ότι είστε και οι δύο υγιείς).
Κάποιοι έχουν πολλές σχέσεις. Κάποιοι έχουν λίγες ή μια μακροχρόνια. Κάποιοι δεν θέλουν να έχουν στενή σχέση με κάποιον/α για κάποιο διάστημα στη ζωή του.
Το σεξ είναι σημαντικό κομμάτι μιας σχέσεις. Αυτό δε σημαίνει μόνο τις ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις, αλλά και τα φιλιά και το να αγγίζει ο ένας τον άλλο για ευχαρίστηση. Το ότι βγαίνεις με κάποιον/α δε σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση.

Διατήρηση μιας σχέσης

Το να είσαι σε μια σχέση μπορεί να είναι πολύ καλό.
«Αισθάνεσαι σα να πετάς στα σύννεφα»
Μπορεί να σου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση το να ξέρεις ότι κάποιος σε θέλει και εσύ τον/τη θέλεις. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν είναι σε μια σχέση.
Για τους περισσότερους ανθρώπους το να «έχουν σχέση» είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσεις μια σχέση. Θέλει δουλειά. Μπορεί να υπάρχουν εντάσεις μέσα στο ζευγάρι καθώς και πιέσεις από άτομα και καταστάσεις γύρω του. Για παράδειγμα, οι φίλοι/ες σου μπορεί να αισθάνονται ότι δεν περνάς αρκετό χρόνο μαζί τους. Μπορεί να νιώθεις ότι η φήμη σου εξαρτάται από το με ποιον είσαι, για πόσο καιρό και τι κάνετε μαζί.
Είναι εύκολο να γίνει κανείς ζηλιάρης και κτητικός και να αναρωτιέται αν ο/η σύντροφός του/της βλέπει και κάποιον/α άλλον/η. Μπορεί να μη μπορείς να μιλήσεις με το/τη σύντροφό σου για αυτό, αλλά βοηθάει το να μιλήσεις για τα αισθήματά σου με κάποιον/α που εμπιστεύεσαι.

Τελειώνοντας μία σχέση

Πολλοί λίγοι άνθρωποι μένουν για πάντα μαζί με το πρώτο άτομο με το οποίο έχουν σχέση. Κάποιοι αισθάνονται παγιδευμένοι μέσα σε μια σχέση. Άτομα που μένουν μαζί μόνο και μόνο για να «είναι μαζί με κάποιον» ή γιατί όλοι οι άλλοι έχουν σχέση, μπορεί να μην είναι ευτυχισμένοι ή καλοί ο ένας για τον άλλο.
Μια σχέση μπορεί να χαλάσει για πολλούς λόγους. Γιατί γίνεται πολύ «βαριά» ή σοβαρή. Γιατί ένας από τους δύο νιώθει ότι τον/την εκμεταλλεύονται ή γιατί θέλετε διαφορετικά πράγματα.
Η απόφαση για να χωρίσεις με κάποιον μπορεί να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα αν αισθάνεσαι ότι ο άλλος θα πληγωθεί. Αλλά, μερικές φορές, μπορεί να είναι μια ανακούφιση και για τους δύο.

Μιλώντας για τα συναισθήματά σου

Το να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου, μπορεί να σε βοηθήσει. Μπορεί να σε κάνει να μη νιώθεις μόνος/η και να ανακαλύψεις ότι και άλλοι νιώθουν όπως εσύ. Το να καταλάβεις ότι υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι βρίσκονται ή ήταν στην ίδια θέση με εσένα θα σε βοηθήσει και μπορεί να μάθεις και από την εμπειρία τους.
Είναι σημαντικό να διαλέξεις σε ποιον και πότε θα μιλήσεις. Αν το άτομο αυτό έχει σχέση με το πώς αισθάνεσαι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να του/της μιλήσεις.
Το άτομο στο οποίο θα μιλήσεις πρέπει να είναι κάποιος/α με τον/την οποία νιώθεις άνετα και εμπιστεύεσαι. Μπορεί να είναι κάποιος γονιός ή κηδεμόνας, ιδιαίτερα αν έχεις μια καλή σχέση μαζί τους.
Ή μπορεί να είναι η αδελφή ή ο αδελφός σου ή κάποιος άλλος συγγενής ή μπορεί να έχεις κάποιο φίλο/η που είναι πρόθυμος/η να σε ακούσει.
Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις για ορισμένα πράγματα. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δύσκολα συναισθήματα. Αλλά αξίζει να θυμάσαι ότι συχνά η αντίδραση που θα πάρεις είναι κατανόηση και διάθεση για βοήθεια. Μπορεί ακόμα και αν απορήσεις γιατί σου ήταν τόσο δύσκολο.
Επίσης, μπορεί να είναι καλό να μιλήσεις και σε κάποιον που δεν είναι και τόσο κοντά σου. Για παράδειγμα, κάποιον καθηγητή, μια ομάδα νέων, ένα γιατρό κτλ.