Εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης μπορεί να σας μπερδέψουν. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν πολλά από αυτά τα συμπτώματα, ενώ άλλες μόνο λίγα από αυτά (και όχι με συγκεκριμένη σειρά).

? Καθυστέρηση εμμήνου ρήσης (περιόδου)
? Ναυτία
? Αίσθημα εξάντλησης
? Συχνή ούρηση
? Ευαίσθητο στήθος
? Πονοκέφαλος
? Καούρες
? Δυσκοιλιότητα
? Εμφάνιση εξανθημάτων
? Αισθήματα λιποθυμίας

Μπορώ να μείνω έγκυος την πρώτη φορά που κάνω έρωτα;

Ναι, από τη στιγμή που αρχίζεις να έχεις περίοδο, αρχίζεις να έχεις και ωορρηξία (να απελευθερώνεις ωάρια από τις ωοθήκες σου) και, επομένως, αν κάνεις έρωτα χωρίς να χρησιμοποιήσεις κανένα είδος αντισύλληψης τότε μπορείς να μείνεις έγκυος.

Φοβάμαι ότι μπορεί να είμαι έγκυος. Τι μπορώ να κάνω;

Μην πανικοβάλλεσαι – υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν. Πρώτα έλεγξε αν είσαι πράγματι έγκυος κάνοντας ένα τεστ εγκυμοσύνης που μπορείς να πάρεις από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Ξέρω ότι είμαι έγκυος - βοήθεια!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, αν είναι δυνατόν, είναι να μιλήσεις σε κάποιος που εμπιστεύεσαι και που μπορεί να σε συμβουλεύσει. Αυτός θα μπορούσε να είναι κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, ένας οικογενειακός φίλος ή κάποιος άλλος ενήλικος τον οποίο νιώθεις κοντά σου. Ο γιατρός σου θα σου εξηγήσει τι επιλογές έχεις. Αυτή είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για σένα και το να κρατήσεις κάτι τέτοιο μυστικό μπορεί να σου προκαλέσει περισσότερο άγχος. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον όσο το δυνατό πιο σύντομα.
Οι τρεις επιλογές σου είναι:
1. να συνεχίσεις την εγκυμοσύνη και να κρατήσεις το παιδί
2. να συνεχίσεις την εγκυμοσύνη και να δώσεις το παιδί για υιοθεσία
3. να διακόψεις την εγκυμοσύνη (έκτρωση)

Τι είναι έκτρωση και πως γίνεται;

Έκτρωση είναι η διακοπή της εγκυμοσύνης, προκειμένου να μη γεννηθεί ένα παιδί. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διακοπής μιας εγκυμοσύνης, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.
Αν είσαι έγκυος λιγότερο από 9 εβδομάδες, μπορεί να είναι δυνατόν να γίνει η διακοπή της κύησης με φάρμακα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πας στο νοσοκομείο δύο φορές με μικρή απόσταση μεταξύ των δύο επισκέψεων. Καμιά φορά, ίσως χρειαστεί και να περάσεις τη νύχτα στο νοσοκομείο, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σου επίσκεψης θα σου δώσουν κάποια χάπια. Στη δεύτερη επίσκεψη θα πρέπει να μείνεις στο νοσοκομείο όλη τη μέρα, όπου θα σου δώσουν ένα είδος υπόθετου που εισάγεται στον κόλπο. Μετά από αυτό η επένδυση της μήτρας και το έμβρυο αποβάλλονται από τον κόλπο με τρόπο όμοιο της περιόδου.
Αν είσαι έγκυος πάνω από 12 εβδομάδες, μπορείς να κάνεις χειρουργική διακοπή της εγκυμοσύνης (έκτρωση). Γίνεται ολική αναισθησία και μετά ο γιατρός αφαιρεί το περιεχόμενο της μήτρας. Αυτό γίνεται στο νοσοκομείο.

Ο καλύτερο τρόπος για να τα αποφύγεις όλα αυτά είναι να χρησιμοποιείς αντισύλληψη. Το προφυλακτικό είναι ο μόνος τρόπο αντισύλληψης που σε προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.