Αλκοόλ

Το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλό σου. Η κατάποση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συντονισμού, σωστής κρίσης, αντανακλαστικών, τη στρεβλή όραση, τις διαλείψεις μνήμης, ακόμα και τα κενά μνήμης.
Το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα σου. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει κάθε όργανο του σώματος σου. Απορροφάται αμέσως από το αίμα και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Το αλκοόλ επηρεάζει τον αυτοέλεγχο σου. Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σου σύστημα, μειώνει τις αναστολές σου και εξασθενεί τη κριτική σου ικανότητα. Το ποτό μπορεί να σε οδηγήσει σε παράτολμες συμπεριφορές, όπως η οδήγηση όταν δεν πρέπει και το σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Το αλκοόλ μπορεί να σε σκοτώσει. Πίνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με μιάς ή πολύ γρήγορα μπορεί ν προκαλέσεις δηλητηρίαση που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ή ακόμα και στο θάνατο. Ο συνδυασμός αλκοόλ και οδήγησης είναι επίσης θανατηφόρος.
Το αλκοόλ μπορεί να σε βλάψει ακόμα και αν δεν είσαι εσύ αυτός που πίνει. Αν είσαι μαζί με ανθρώπους που πίνουν, διατρέχεις τον κίνδυνο του να τραυματιστείς σοβαρά, εμπλεκόμενος σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ή σε καταστάσεις βίας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχεις να κάνεις με ανθρώπους που νοσούν, είναι εκτός ελέγχου ή δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό σου.
Γνώριζε τους κινδύνους. Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό. Αναμεμιγμένο με οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Το αλκοόλ και η ακεταμίνη-βασικό συστατικό των παυσίπονων- μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο συκώτι σου. Το αλκοόλ αναμεμιγμένο με άλλα ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, λιποθυμία, καρδιακά προβλήματα και δυσκολίες στην αναπνοή. Η ανάμειξη αλκοόλ με ναρκωτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα ή και θάνατο.
Διατήρησε την οξύτητά σου. Το αλκοόλ προκαλεί κατάθλιψη γιατί μειώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Αν είσαι κατηφής πριν ξεκινήσεις να πίνεις, το αλκοόλ θα σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα.
Κοίτα γύρω σου. Οι περισσότεροι έφηβοι δεν πίνουν αλκοόλ.
Πως μπορείς να διαπιστώσεις ότι ένας φίλος σου αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού; Κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις. Ωστόσο όμως υπάρχουν ενδείξεις. Αν ο φίλος σου έχει ένα ή και παραπάνω από τις ακόλουθες προειδοποιητικές ενδείξεις τότε αυτός/αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ:

• Πίνει και μεθάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα
• Λέει ψέματα για το πόσο αλκοόλ κατανάλωσε
• Πιστεύει ότι το αλκοόλ είναι απαραίτητο για να διασκεδάσει
• Έχει συχνούς πονοκεφάλους λόγω μέθης
• Έχει αυτοκτονικές τάσεις, βιώνει κατάθλιψη, είναι καταβεβλημένος
• Έχει διαλείψεις μνήμης. Ξεχνάει τι έκανε αφού είχε πιει.

Ε: Η μπύρα και το κρασί είναι ‘’ασφαλέστερα’’ από τα αλκοολούχα ποτά;
Α: Όχι. Ένα μπουκάλι μπύρα(12 ουγγιές) και μισό φλιτζάνι κρασί(5 ουγγιές), έχουν τόσο αλκοόλ όσο έχει και ένα σφηνάκι ποτού(1,5 ουγγιές). Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μέθη και να σου δημιουργήσει προβλήματα ανεξαρτήτως της ποσότητας που καταναλώνεις.
Ε: Γιατί οι έφηβοι δεν μπορούν να πιούν, ενώ οι γονείς τους μπορούν;
Α: Ο εγκέφαλος και το σώμα των εφήβων είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες ή να τους οδηγήσει σε εφηβικό αλκοολισμό. Οι άνθρωποι που ξεκινούν το ποτό στην ηλικία των 15 ετών έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση ή ακόμα και να εξαρτηθούν από το αλκοόλ σε σχέση με αυτού που ξεκινούν το ποτό στην ηλικία των 20 ετών.
Ε: Πώς μπορώ να πω όχι στο αλκοόλ; Φοβάμαι πως δε θα τα καταφέρω.
Α: Είναι πιο εύκολο από ο, τι νομίζεις να πεις όχι. Δοκίμασε να πεις ‘’Όχι ευχαριστώ’’, ‘’Δεν πίνω’’ ή ‘’Δεν ενδιαφέρομαι’’. Θυμήσου ότι η πλειοψηφία των εφήβων δεν καταναλώνει αλκοόλ.

Επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ από νέους ενήλικες.

Τι ακριβώς είναι η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ;
Είναι η κατανάλωση που θα βλάψει την ψυχική ή τη σωματική σου υγεία μακροπρόθεσμα. Κανείς δε ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό αλλά θα γίνει.
Αναφέρονται πολλά σχετικά με τη μέθη στις ειδήσεις, οι οποίες προβάλλουν εικόνες από διάφορες καθημερινές εκφάνσεις, αλλά αυτό στο οποίο πραγματικά αναφέρονται είναι η πόση διπλά ασφαλούς ποσότητας. Είναι μάλλον ευκολότερο το να σκέφτεσαι το μεθοκόπι ενώ πίνεις με την πρόθεση να μεθύσεις.
Η επικίνδυνη μέθη είναι δραστηριότητα ανδρών και γυναικών. Ήξερες ότι 3 στους 4 άνδρες ηλικίας 20-24 ετών και μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 16-19 ετών είναι επικίνδυνοι πότες; Οι τελευταίες κυβερνητικές στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι όλο και περισσότερες νέες γυναίκες μεθοκοπούν,...

Πώς ακριβώς επηρεάζει το αλκοόλ τη ψυχική και τη σωματική μας υγεία;
Το αλκοόλ μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στον οργανισμό σου, ειδικά αν πίνεις όταν ο εγκέφαλός σου είναι στη φάση ανάπτυξης και ωρίμανσης. Που συμβαίνουν μετά τα 20 σου χρόνια.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητά σου να μάθεις και να συγκεντρωθείς μεγάλο διάστημα αφότου έχει περάσει ο πονοκέφαλος της μέθης. Ωστόσο μέχρι τώρα, οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν οι εγκεφαλικές διαταραχές, που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση, μπορούν να αποτραπούν.
Γίνονται συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων για το πόσο ασφαλές είναι το ποτό. Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ είναι δηλητήριο – υπερβολική ποσότητα θα προσβάλει την υγεία σου και μπορεί να σε σκοτώσει.
Γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ βραχυπρόθεσμα επηρεάζει τα αντανακλαστικά και τον συντονισμό, οπότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάθεις ατύχημα.
Το αλκοόλ επηρεάζει το σημείο εκείνο του εγκεφάλου σου που αφορά τον έλεγχο της διέγερσης, οπότε αφού πιεις λίγες μπύρες πιο δύσκολα λες όχι. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να ρισκάρεις, όπως το να οδηγείς μεθυσμένος, ή το να κάνεις κάτι που αργότερα θα μετανιώσεις, όπως το να κάνεις έρωτα χωρίς προφυλάξεις. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να σε κάνει επιθετικό και βίαιο.
Συν τω χρόνο το αλκοόλ επηρεάζει κάθε σημείο του σώματός σου. Όλοι έχουμε ακουστά την κύρωση ήπατος, ήξερες όμως ότι το αλκοόλ ευθύνεται ακόμα και για τη στειρότητα, διάφορες δερματικές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, καρκίνο, και εγκεφαλικά;
Ο εθισμός στο αλκοόλ( ή αλλιώς η εξάρτηση) χαρακτηρίζεται από μια καταναγκαστική παρόρμηση για να πιεις. Αν δεν πιεις το σώμα σου αντιδρά και εμφανίζεις συμπτώματα υποχώρησης.
Αν αρχίσεις να πίνεις πολύ πριν τα 14 σου χρόνια έχεις 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθείς από το αλκοόλ.
Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο θα χρειάζεσαι να πιεις για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό ονομάζεται ανοχή και συχνά θεωρείται ως η ικανότητα να ‘’σταματήσεις το ποτό’’. Είναι όμως κακή ιδέα γιατί δεν είσαι το ίδιο ανεκτικός με τη ζημιά που σου προκαλείται.
Όταν είναι σε μικρές δόσεις, το αλκοόλ σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να αισθανθείς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αν και το αλκοόλ μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου σου με τέτοιο τρόπο που σου αυξάνει τα αρνητικά συναισθήματα άρα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τελικά τι είναι ασφαλές και τι επιζήμιο;

Μετά από πολλές έρευνες, φαίνεται ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ(ας πούμε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό) μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς από καρδιακά επεισόδια, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση είναι βλαβερή για το σώμα σου.
Τα ασφαλή όρια είναι πάνω από 4 μονάδες για τους άνδρες και 3 μονάδες για τις γυναίκες(δύο μικρά ποτήρια κρασί).
Αλλά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να πίνεις τόσο κάθε φορά, αντιθέτως οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν την αποχή από το αλκοόλ για τουλάχιστον 2 μέρες τη εβδομάδα. Είναι επίσης καλό να απέχεις 2 μέρες ύστερα από μια ‘’μεγάλη’’ νύχτα έτσι ώστε να δώσεις στο σώμα σου τη δυνατότητα να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Τι συμβαίνει με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά;

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δε πρέπει να αναμιγνύονται. Το αλκοόλ αυξάνει την επίδραση των ηρεμιστικών και των ναρκωτικών σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να σε οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση ή να σταματήσουν την αναπνοή σου.
Το κάπνισμα ναρκωτικών ουσιών μπορεί να αποτρέψει τον εμετό, ωστόσο όμως ο εμετός αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου αντιδρά προκειμένου να αποφύγει την δηλητηρίαση από το αλκοόλ.
Το να καταναλώσεις αλκοόλ αφού πρώτα έχεις πάρει συνηθισμένα φάρμακα(π.χ. παυσίπονο, ασπιρίνη) δεν είναι και τόσο καλή ιδέα γιατί το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ή και να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Διάβαζε πάντα την ετικέτα των φαρμάκων.

Πώς να ‘’το κόψω’’;

Αναρωτήσου γιατί πίνεις. Το ποτό είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το έχεις υπό έλεγχο.
Πιθανώς, ο πιο εύκολος τρόπος να το κόψεις είναι να αντικαταστήσεις κάθε αλκοολούχο ποτό με ένα μη αλκοολούχο(αναψυκτικό). Προσπάθησε να μην πίνεις ‘’γύρες ποτών’’, και να θυμάσαι ότι το να πηγαίνεις σε μπαρ/κλαμπ δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κοινωνικοποιηθείς.
Αν βρίσκεις δύσκολο το να πεις όχι όταν οι φίλοι σου ετοιμάζουν ‘’μεθοκόπι’’, προσπάθησε να αποφύγεις καταστάσεις όπου αναμένεται να πιεις.
Αν πίνεις λιγότερο, θα είσαι και πιο υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση, θα φαίνεσαι καλύτερα και θα σκέφτεσαι με περισσότερη διαύγεια. Αν αυτό δεν σε κινητοποιεί αρκετά τότε σκέψου τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις.