Αρχική - Home Gr Η ΠΡΕΣΠΑ Η συλλογή απολιθωμάτων στο Βροντερό

Η συλλογή απολιθωμάτων στο Βροντερό

Το Βροντερό είναι ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πάνω από την λίμνη μικρή Πρέσπα. Εκεί φιλοξενείται μια αξιόλογη συλλογή από απολιθώματα. Στο ίδιο κτίριο, στη διπλανή αίθουσα υπάρχει επίσης μια συλλογή απόγραμματόσημα, νομίσματα, μετοχές, αναμνηστικά μετάλλια καθώς και ευρήματα από το υπαίθριο νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού - Σπηλιά Κόκκαλη. 

Η συλλογή απολιθωμάτων στο Βροντερό αποτελείται από δίθυρα, δόντια καρχαρία, δόντια αρτιοδακτύλων, δόντι μαστοδόν, αχινούς, δόντια κήτους, γαστερόποδα, κοραλλοειδή, όστρακα, φύλλα, σαλιγκάρια, αμμωνίτες, δενδρίτες, σταλακτικό υλικό, γεώδη και κάποια που είναι ακόμα αταύτιστα καθώς και ένα φοίνικα. 

Η λεκάνη των Πρέσπων σχηματίστηκε από τεκτονικές υφέσεις πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Τριτογενούς γεωλογικής εποχής (1-70 εκατομμύρια χρόνια πριν). 

Αρχικά δημιουργήθηκε μια μόνο λίμνη, η Πρέσπα, στη συνέχεια όμως κατά τις τελευταίες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, οι εναποθέσεις του ρύακα που διέρχεται από την Κοιλάδα του Αγίου Γερμανού σε συνδυασμό με τη δράση των νερών της λίμνης, δημιούργησαν σιγά σιγά μια αμμώδη λωρίδα γης που διαχώρισε ένα ρηχό βραχίωνα της Πρέσπας, δημιουργώντας τη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Έτσι, οι δύο λίμνες διαχωρίζονται από μια αβαθή λωρίδα αμμώδους γης, μήκους περίπου 4 km και πλάτους 200-1000 m. 

Η φύση ήταν και θα είναι πάντοτε πηγή έμπνευσης των ανθρώπων για να δημιουργήσουν θρύλους, παραδόσεις και μαγευτικές ιστορίες...Τι πιο μαγευτικό λοιπόν από την πανέμορφη λίμνη της Πρέσπας, ένα στοιχείο της Πρέσπας που καθηλώνει κάθε επισκέπτη....!!! Στον αντίποδα της επιστημονικής αυτής άποψης βρίσκονται θρύλοι που αναφέρονται στη δημιούργια της λίμνης της Πρέσπας

1.Χρόνια πριν, στη μέση της λίμνης Αχρίδα, έμενε ένα τεράστιο, τρομακτικό τέρας που αναποδογύριζε τις βάρκες όσων προσπαθούσαν να περάσουν απέναντι. Ο Αγ. Ναούμ αποφάσισε να βοηθήσει τους ντόπιους ωθώντας το τέρας προς το βουνό Γκαλίτσιτσα. Το τέρας τσακίστηκε στα βράχια και έκανε μια μεγάλη τρύπα χαμηλά στο βουνό. Το νερό της Αχρίδας άρχισε να χύνεται από την άλλη πλευρά του βουνού, σχηματίζοντας μια άλλη λίμνη. Την Πρέσπα.

2.Ανοιχτή τη βρύση άφησε και ένας βοσκός, στον ελληνικό μύθο. Ηταν κουρασμένος και κάθισε να ξαποστάσει στην πέτρινη πηγή, όταν άκουσε ένα από τα πρόβατά του να βελάζει τρομαγμένο. Ετρεξε να δει τι συμβαίνει αφήνοντας το νερό να τρέχει. Μια βδομάδα έτρεχε το νερό αδιάκοπα - όσο να γεμίσει η Πρέσπα.

 Cultural_Heritage_Logos

The secret of any online business is web hosting. Select the best hosting service reading offered by justhost.
logo-copyright Δημιουργία "ideas4sites"
Free Joomla Templates designed by Joomla Hosting