Αρχική - Home Gr Η ΠΡΕΣΠΑ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ

Η ζωή στην Πρέσπα διαμορφώθηκε σ’ ένα μεγάλο μέρος από τα μέσα που την αποτελούν και τη διατηρούν: γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν διαμορφωθεί από το περιβάλλον όπου κατοικούν οι ντόπιοι, με τα κοντινότερα στη λίμνη χωριά να είναι πιο εξαρτημένα από αυτήν. Ακόμα και σήμερα αυτές είναι οι κυριότερες ασχολίες των Πρεσπιωτών. Στα ορεινά βοσκοτόπια τα καλοκαίρια εξακολουθούν να έρχονται Σαρακατσάνοι, μια νομαδική ομάδα κτηνοτρόφων.

Στα χαμηλότερα λιβάδια, κοντά στις αρδευτικές εγκαταστάσεις και τα ποτάμια, υπάρχουν άλση με φρούτα και ξηρούς καρπούς, ανάμεσα σε αγροτεμάχια και κήπους λαχανικών των κατοίκων. Οι επίπεδες πεδιάδες πάνω από τη λίμνη είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην εμπορική παραγωγή του άσπρου φασολιού, προϊόν για το οποίο η Πρέσπα δικαίως είναι φημισμένη. Αν και στις μέρες μας η αλιεία είναι μειωμένη, στα δυο παραλίμνια χωριά, τους Ψαράδες και τη Μικρολίμνη, χαρακτηρίζει ακόμα τη ζωή αυτών που ζουν δίπλα στο νερό.

Ιστορικά τα χωριά χωρίζονται σε αυτά της Πάνω Πρέσπας και της Κάτω Πρέσπας. Ο διαχωρισμός ανταποκρίνονταν στο γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονταν τα χωριά της Πάνω Πρέσπας στη διοίκηση της Κορυτσάς και της Κάτω Πρέσπας στη διοίκηση του Μοναστηρίου (σημερινή Bitola).

Η Πάνω Πρέσπα

ο πιο απομακρυσμένο χωριό της περιοχής είναι το Βροντερό. Φωλιασμένο σε μια απομονωμένη κοιλάδα είναι χαρακτηριστικό για τα βοσκοτόπια με χαμηλή βλάστηση που το περιστοιχίζουν. Το χωριό Πύλη βρίσκεται στην αρχή του δρόμου για Βροντερό, ενώ παλιότερα ήταν δίπλα στη λίμνη, όπως μαρτυρούν τα’ απομεινάρια παλιάς βυζαντινής εκκλησίας ανάμεσα στα καλάμια. Λίγο πριν από την Πύλη βρίσκεται η στροφή που οδηγεί στη γέφυρα του νησιού Άγιος Αχίλλειος. Μέχρι πρόσφατα στο νησί υπήρχε πρόσβαση μόνο με βάρκες και η επισκέπτες καλούσαν από έναν τηλεφωνικό θάλαμο στη στεριά για να «κλείσουν» δρομολόγιο. Η κατασκευή της γέφυρας το 2000 άλλαξε τις συνθήκες αυτού του ρομαντικού ταξιδιού, αλλά ακόμα και τώρα μπορεί κανείς εύκολα να το οργανώσει και παραμένει ο καλύτερος τρόπος να επισκεφτείς το νησί. Ο άγιος Αχίλλειος είναι ένα από τα κοσμήματα της περιοχής.

Το τελευταίο χωριό της παλιάς Πάνω Πρέσπας είναι οι Ψαράδες. Το χωριό ονομάστηκε έτσι από την ασχολία των κατοίκων του. Εδώ συναντά κανείς ένα είδος αγελάδων νάνων, μοναδικό στην περιοχή. Στους Ψαράδες πρέπει να νοικιάσετε μια βάρκα για να επισκεφτείτε τα ασκηταριά και να δείτε τις βραχογραφίες, χαρακτηριστικά των ακτών της Μεγάλης Πρέσπας.

Στη βάση του βουνού Ντέβας, στο σημείο όπου οι δυο λίμνες πλησιάζουν η μια την άλλη, υπάρχει μια ομάδα κτιρίων. Το μέρος αυτό λέγεται Κούλα, έχει μια παραλία στην πλευρά της μεγάλης λίμνης, όπου το καλοκαίρι επιτρέπονται μερικά σπορ στο νερό, ενώ υπάρχουν και μερικές ταβέρνες. Το κολύμπι επιτρέπεται στη μεγάλη Πρέσπα κι είναι μια από τις απολαύσεις του καλοκαιριού να παρατηρείς τους πελεκάνους να πηγαινοέρχονται στο νερό, λίγο πιο πέρα από εκεί που βρίσκεσαι.

Η Κάτω Πρέσπα

Καθώς έρχεσαι στη λεκάνη της Πρέσπας, κατεβαίνοντας από το Περβάλι, το πρώτο παρακλάδι του δρόμου που συναντάς οδηγεί στα μικρά χωριά Οξιά και Μικρολίμνη. Η Οξιά είναι αφετηρία για πολλούς περιπάτους στο μαγευτικό βουνό της Σφήκας, που αγκαλιάζει τον οικισμό. Η Μικρολίμνη είναι το δεύτερο χωριό ψαράδων στην περιοχή. Τα χωριά Καρυές, Λευκώνα, Καλλιθέα και Πλατύ βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών δίπλα στη μικρή λίμνη. Τα χωριά Λαιμός και Άγιος Γερμανός αποτελούν το «πρακτικό» και διοικητικό κέντρο της Πρέσπας.

The secret of any online business is web hosting. Select the best hosting service reading offered by justhost.
logo-copyright Δημιουργία "ideas4sites"
Free Joomla Templates designed by Joomla Hosting