Αρχική - Home Gr Η ΠΡΕΣΠΑ Παραδοσιακά αντικείμενα

Παραδοσιακά αντικείμενα

ένα άρθρο της Dita Kuģeniece, εθελόντρια EVS
Κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, πέντε νέοι και ενθουσιώδεις άνθρωποι από τις Πρέσπες, την Καστοριά, τη Φλώρινα και τη Δράμα έγιναν μέλη της οργάνωσης Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών (Cultural Triangle of Prespa – CTP), με στόχο να συμμετάσχουν στη πρόγραμμα «Ενεργός Πολιτισμός στις Πρέσπες».

Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόσληψη άνεργων ατόμων, καθώς και η συλλογή και διάδοση πληροφοριών για λαογραφικά αντικείμενα από τις Πρέσπες. Η ομάδα επισκέφθηκε πέντε διαφορετικά χωριά στα οποία διατηρούνται μικρές συλλογές: η λαογραφική συλλογή στο Βατοχώρι, το σπίτι του Καπετάν Κώττα, το μουσείο απολιθωμάτων στο Βροντερό, η συλλογή στις Καρυές και η ιδιωτική συλλογή στο Πλατύ.

Τα αντικείμενα των συλλογών αυτών φωτογραφήθηκαν και καταγράφηκαν, ενώ βίντεο μικρού μήκους θα είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες του CPT και του δήμου.

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται βορειοδυτικά στα σύνορα με την Αλβανία και την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι μια αγροτική, απομονωμένη περιοχή με ανθρώπους που απασχολούνται κυρίως στον τομέα της γεωργίας και με λιγότερες ευκαιρίες από ότι σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Οι Πρέσπες έχουν υποφέρει από πολέμους και αγώνες μεταξύ διαφορετικών ηγετικών δυνάμεων, αλλά οι πιο καταστροφικές συνέπειες επήλθαν μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949), οπότε και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εγκατέλειψε την περιοχή.

Από όσο καταλάβαμε κατά τη διάρεκια του προγράμματος μπορούμε να πούμε ότι η περιοχή των Πρεσπών αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό όσον αφορά κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Για παράδειγμα, μέσα από την παρατήρηση και τη σύγκριση των αντικειμένων και των εργαλείων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή με αυτά που βρέθηκαν στην κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη – περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές στον τομέα του εμπορίου και των ανταλλαγών – διαπιστώσαμε ότι η διαφορά μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα εμφανής.

Δυστυχώς οι Πρέσπες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και ιδιαίτερα στο να διατηρήσουν την ιστορία τους. Κατά την άφιξη μας σε διάφορα κτίρια στα οποία φυλλάσσονταν τα αντικείμενα, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα τραγικό τοπίο: κτίρια ή δωμάτια εγκαταλελειμμένα, ανύπαρκτο σύστημα θέρμανσης, καταδικάζοντας τα αντικείμενα σε αφανισμό.

Τουλάχιστον τώρα ένα βήμα έγινε. Τουλάχιστον μπορέσαμε να κατάγραψουμε ένα μέρος της ιστορίας και η δημιουργία μικρών βίντεο με τα αντικείμενα, στα οποία ενσωματώνονται και εκπαιδευτικά στοιχεία για διάφορα επαγγέλματα του 20ου αιώνα, θα συμβάλλουν στην καλύτερη προώθηση του πολιτισμού της περιοχής. Τα βίντεο θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του CTP και του δήμου, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους στο μέλλον.

Ελπίζουμε αυτή η δράση να αφήσει το στίγμα της και να δείξει όχι μόνο την τεράστια σημασία της αρχειοθέτησης αλλά και της σωστής διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς γενικότερα.

The secret of any online business is web hosting. Select the best hosting service reading offered by justhost.
logo-copyright Δημιουργία "ideas4sites"
Free Joomla Templates designed by Joomla Hosting