Αρχική - Home Gr ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Βιοτουρισμός και Βελτίωση της Αγροτικής Οικονομίας

Βιοτουρισμός και Βελτίωση της Αγροτικής Οικονομίας

Οι Λίμνες των Πρεσπών : Κοινή κληρονομιά και νέες διαστάσεις για ανάπτυξη

arbresΗ ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών και της Κορυτσάς εκτείνεται κατά μήκος μιας ημι-αλπικής λεκάνης με δύο μεγάλες λίμνες, την Μεγάλη και την Μικρή Πρέσπα, ποτάμια, βουνά, κοιλάδες, χωριά και το αστικό κέντρο της Κορυτσάς. Οι προστατευόμενες περιοχές είναι διάσπαρτες στις πλαγιές των βουνών και γύρω από τις λίμνες και περιλαμβάνουν ένα σημείο ζωτικής σημασίας για την βιοποικιλότητα στους υδροβιότοπους γύρω από την Μικρή Πρέσπα. Σπάνια και υπό εξαφάνιση ενδημικά είδη είναι χαρακτηριστικά του υδροβιότοπου της περιοχής. Τα πολιτιστικά γνωρίσματα της περιοχής είναι εξίσου σπάνια και μαγευτικά.

Logo_prespakorcaΗ οικονομική κατάσταση στην λεκάνη των Πρεσπών αντανακλά το μοτίβο στασιμότητας που χαρακτηρίζει τις αγροτικές κοινότητες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Οι αργοί ρυθμοί επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αύξηση των τιμών και η μετανάστευση του ανθρώπινου δυναμικού νεαρής ηλικίας είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Και στις δύο πλευρές των συνόρων ο αγροτικός τομέας αποτελεί την κύρια δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων μερικών υπηρεσιών όπως ο τουρισμός. Οι τοπικοί φορείς προσβλέπουν στην ανάπτυξη του τουρισμού ως βασικό τομέα για την ενίσχυση της οικονομίας στην λεκάνη των Πρεσπών. Η περιοχή ήδη διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως παρθένους φυσικούς βιότοπους και διαλεκτά πολιτιστικά στοιχεία. Υστερεί όμως στην στιβαρή οργάνωση υπηρεσιών όπως ο τομέας των προϊόντων, μάρκετινγκ και τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθώς και στην υλοποίηση στρατηγικών συνεργασίας των κοινοτήτων τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο τα οποία αναμφισβήτητα θα κεφαλαιοποιούσαν τις δυναμικές του τουρισμού. 

ileΕίναι ζωτικής σημασίας η περιβαλλοντική και πολιτιστική προστασία να τοποθετηθούν στο κέντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής για τον τουρισμό – και όχι μόνο. Δεδομένου ότι τα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης αλλά και βάση για την διαβίωση των τοπικών κοινοτήτων, η δημιουργία βιώσιμων και ελάχιστα επιζήμιων συστημάτων αποτελεί την βέλτιστη πρακτική ανάπτυξης. Η καθιέρωση του φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού περιλαμβάνει γραπτές οδηγίες για δραστηριότητες όπως η παρατήρηση πουλιών, η πεζοπορία και η ποδηλασία. Οι ξεναγήσεις στα φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα είναι επίσης αξιόλογες. Η διασυνοριακή περιοχή προσφέρει εύφορο έδαφος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, περιλαμβάνοντας την διαμονή σε τοπικά αγροκτήματα, θεματικές εκδρομές και εργαστήρια. Αν και με την ανάγκη μιας πιο συστηματικής στρατηγικής, πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά του τουρισμού υπάρχουν στην ελληνική Πρέσπα και θα μπορούσαν να καθιερωθούν και στην αλβανική πλευρά.

greece_albaniaΕκτός από τον τουρισμό, η στροφή στην βιώσιμη γεωργία αποτελεί προτεραιότητα για την περιοχή των Πρεσπών. Οι τρέχουσες τεχνικές καλλιέργειας υποβαθμίζουν το έδαφος, επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και την στάθμη των λιμνών. Ο εκσυγχρονισμός των καλλιεργητικών τεχνικών είναι αναγκαίος για την βελτίωση της παραγωγικότητας, την προστασία των φυσικών πόρων από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία, και τελικά την μεγέθυνση της αγοράς προϊόντων. Η βιολογική παραγωγή και συσκευασία φασολιών στην ελληνική Πρέσπα διεξάγεται με επιτυχία στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Αντίστοιχες δυνατότητες έχει και η αλβανική Πρέσπα λόγω της άρτιας ποιότητας των παρθένων προϊόντων. Με έμφαση στον τουρισμό και την γεωργία, η διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών έχει μεγάλες δυνατότητες να αναχθεί σε παράδεισο βιωσιμότητας στα Βαλκάνια. Αποφεύγοντας την υπερβολική δόμηση και διαφυλάσσοντας την φύση με σεβασμό στον τρόπο ζωής, οι άνθρωποι των Πρεσπών μπορούν να διατηρήσουν τις, δύσκολες μεν ανέφικτες όχι, ισορροπίες προστασίας και ανάπτυξης.

logo_cofinancingΤο εκτεταμένο πρόγραμμα του διασυνοριακού Βιοτουρισμού διεξάγει μια σειρά από δράσεις όπως ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις με τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς φέροντας σε επαφή την κοινότητα με τους ιθύνοντες για την πρόοδο στον τομέα του

The secret of any online business is web hosting. Select the best hosting service reading offered by justhost.
logo-copyright Δημιουργία "ideas4sites"
Free Joomla Templates designed by Joomla Hosting